radosť jesť.

Škoricovníky.

Jeseň je plná vôní. S akou si ju spájate vy ?

u mňa je to určite vôňa suchého lístia a vôňa škorice. ♥ dnes si rozvoniame domov škoricou a pochutíte si na vynikajúcich škoricovníkoch, ktoré sú dobré aj na druhý deň!

IMG_3914

budeme potrebovať: 

kvások: 

  • 1 a pol čl sušeného droždia
  • 1 pl cukru
  • 1/2 hrnčeka teplej vody

cesto:

  • 5 hrnčekov polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 čl soli
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček teplej vody

ďalšie ingrediencie:

  • detská výživa – lesná zmes, jablková …
  • škorica a cukor podľa chuti
  • polohrubá múka na poprášenie dosky.

 

Na začiatok si urobíme kvások. Do misky dáme teplú vodu, sušené droždie a cukor. Necháme postať na teplom mieste, aby zmes zdvojnásobila objem.

IMG_3757IMG_3763IMG_3780

Zatiaľ do väčšej misky pridáme múku, cukor a soľ. Všetko zmiešame drevenou vareškou (tou to ide najlepšie). Do tejto sypkej zmesi pridáme kvások, olej a vodu. Všetko dobre zmiešame a vytvoríme tuhé a nelepkavé cesto, ktoré necháme chvíľku postáť. Zatiaľ si môžete kúsok poupratovať v kuchyni. 🙂 Ak sa vám nedarí dať všetky suroviny dohromady, pridajte kúsok vody alebo múky, podľa potreby.

IMG_3770IMG_3784IMG_3796

Oddýchnuté cesto rukami premiesime (vrstva na vrstvu) asi tak 5 minút. Cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste v prikrytej miske.

IMG_3805

Zapneme rúru na 175°C.

Po hodine vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku poprášenú múkou. Vyváľkáme obdĺžnik.

IMG_3810

Najprv na cesto dáme detskú výživu. Môžete použiť aj maslo. V tomto prípade je výživa skvelou alternatívou na miesto masla. Splní rovnaký účel a dokonca je to zdravšie aj chutnejšie. Škoricovníky dostanú jemne ovocnú chuť. Ja som použila lesnú zmes, výber je na vás.

IMG_3814

Cesto s výživou posypeme škoricou a nešetrite. ja som dala menej, no nabudúce by som dala o dosť viac 😀 a na škoricu cukor. Množstvo závisí podľa vašej chuti. No nezabudnite, že aj výživa je sladká.

všetko na tesno zrolujeme. môže sa stať, že vám výživa bude vytekať, nevadí. Hotovú rolku nakrájame na kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme približne 15 – 20 minút do zlata až hneda.

IMG_3824IMG_3847

škoricovníky necháme vychladnúť a môžeme koštovať! ♥

IMG_3850IMG_3878IMG_3881IMG_3935IMG_3952IMG_3900IMG_3894IMG_3884

 

 á ďalšie receptové inšpirácie na jeseň nájdete u týchto šikovných blogeriek. 🙂

Prairie Charm – Tekvicové cookies podľa Miss Mustard Seed

PrairieCharm-1
50arches_pite1
NaslaSomSvojDomov
RevedeVivre
Moje jedlo

tak šup k nim !  a vďaka za takúto spoluprácu. ♥

IMG_3890

užívajte víkend!

Eva

2 myšlienky na “Škoricovníky.

Pridaj komentár